Формування редакторських вмінь і навичок у майбутніх бібліотекарів під час вивчення дисципліни «Редагування художніх і дитячих видань»

  • Ніна Вернигора Київський університет імені Бориса Грінченка
Ключові слова: спеціалізація, редагування художніх видань, редагування видань для дітей, редагування дитячих творів, дитяча читацька аудиторія

Анотація

У статті йдеться про методику викладання дисципліни з основ редагування художніх і дитячих видань студентам іншої спеціальності з метою поліпшення їх фахових вмінь і навичок методом занурення у
вузькоспеціалізовану нішу інформаційної галузі. Актуальність теми полягає в тому, що дисципліна з редагування художніх і дитячих видань читається безпосередньо тим майбутнім фахівцям, які будуть працювати з книгою: матимуть потребу рецензувати нові видання, укладати списки рекомендованих до прочитання видань, формувати інформаційну базу бібліотечних ресурсів, консультувати читачів бібліотек тощо. А достеменно з’ясувати цінність твору, не заглибившись у його текст, неможливо. Кілька тем дисципліни зосереджені на роботі з текстами дітей-авторів, що також зумовлює актуальність. Адже сама при бібліотеках зазвичай гуртуються творчі діти. Тому здатність працівника бібліотечного закладу, а надто керівника літературної студії, дати дитині-авторові слушну пораду, проконсультувати малого автора надзвичайно цінна. За результатами навчання студент легко орієнтується в будь-якому художньому тексті та може визначити з-поміж інших саме той твір, що має літературно-художню цінність. За темою твору, методом її розкриття, лексичними і синтаксичними конструкціями тексту, студент, який вивчив дисципліну «Редагування художніх і дитячих видань», може визначити, як вік і майстерність автора, так і читацьку аудиторію, якій твір адресується. Таким чином здобуті знання, вміння і навички стануть в пригоді бібліотечним працівникам під час рецензування нових надходжень, аналізу книгознавчих процесів, розвитку інформаційної інфраструктури бібліотечної справи. Знадобляться набуті знання й у практичній роботі під час обслуговування відвідувачів бібліотечного закладу.

DOI: https://doi.org/10.28925/2524-2644.2017.3.5

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Ніна Вернигора, Київський університет імені Бориса Грінченка

Канд. наук із соц. комунік., доцент, Інститут журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка

Посилання

Зелінська Н. В. Теоретичні засади роботи редактора над літературною формою твору (Літературне опрацювання тексту) : навч. посіб. / Н. В. Зелінська. – Київ: УМК ВО, 1989. – 76 с.

Іванченко Р. Г. Літературне редагування : підручник / Р.Г. Іванченко. – Київ, 1983.

Мильчин А. Э. Методика редактированиятекста :учебник/ А. Э. Мильчин. – Москва, 1980.

Різун В. В. Літературне редагування : підручник /В. В. Різун. – Київ, 1996. – 240 с.

Тимошик М. С. Редакторський аналіз: завдання, зміст, логічні засади / Микола Тимошик. – Київ,2012. – 32 с.

Валуєнко Б. В. Зовнішнє оформлення друкованих видань. Способи композиційного зв’язку шрифту і зображення // Друкарство. – 1999. – № 3. – С. 12–13.

Гавенко С. Ф. Стандарти у видавничо-поліграфічній галузі : навч. посіб. / С. Ф. Гавенко, О. В. Мельников. – Львів, 2006. – 134 с.

Огар Е. І. Дитяча книга: проблеми видавничої підготовки: навч. посіб. / Емілія Огар. – Львів : Аз-Арт, 2002. – 160 с.

Серажим К.С. Літературне редагування : навч.метод. посіб. – Київ, 2012.

Серажим К. С. Текстознавство: підручник / Катерина Серажим. – Київ, 2008. – 527 с.

Тимошик М. С. Книга для автора, редактора, видавця : практ. посіб. / Микола Тимошик. – Київ, 2006. – 560 с.

Шевченко В. Е. Художньо-технічне редагування: підручник / Вікторія Шевченко. – Київ, 2010. – 516 с.

Віщук О. Ю. Робота редактора з авторами-дітьми: автореф. дис. … канд. наук. із соц. комунік.: 27.00.05

Оксана Віщук. – Київ, 2014. – 18 с.


Переглядів анотації: 256
Завантажень PDF: 126
Опубліковано
2017-10-06
Як цитувати
Вернигора, Н. (2017). Формування редакторських вмінь і навичок у майбутніх бібліотекарів під час вивчення дисципліни «Редагування художніх і дитячих видань». Інтегровані комунікації, (3), 32-34. https://doi.org/10.28925/2524-2644.2017.3.5
Розділ
Видавнича справа та редагування