Медіатека у світових та українських реаліях

  • Анастасія Литвинова Київський університет імені Бориса Грінченка
Ключові слова: бібліотека, медіатека, інформаційний простір, комунікаційний простір, користувачі

Анотація

Медіатеки – це технологічно розвинені сучасні бібліотеки, з добре організованим простором для індивідуальної та масової роботи користувачів з використанням традиційних та електронних носіїв інформації. З’явилися медіатеки на межі ХХ і ХХІ ст. у Франції та набули неабиякої популярності в багатьох країнах світу. Є вони й в Україні. Публікація присвячена аналізу діяльності медіатек в Україні та світі. Адже активний розвиток медіатек на європейському просторі, це досвід який варто впроваджувати в Україні. Саме в цьому і полягає актуальність теми. Метою дослідження є дослідити та порівняти розвиток та діяльність медіатек в Україні та закордоном, визначивши їх роль в сучасному інформаційному суспільстві. Адже медіатеки – це також можливість покращити роботу бібліотек України та залучити велику кількість нових користувачів, зробити привабливим та функціональним внутрішній простір вже існуючих бібліотек. Для вирішення поставлених завдань дослідження було використано такі методи: моделювання, порівняння, аналітичного та соціокомунікаційного методів, також використовувався метод типізації та систематизації. В ході роботи було проаналізовано та порівняно розвиток та діяльність медіатек в Україні та за кордоном. Нині в Україні набувають поширення і розвитку три типи медіатек: 1) як оновлена форма публічної бібліо- теки; 2) як новий тип шкільної бібліотеки, складова інклюзивної освіти; 3) як інформаційно-ресурсний центр вищого навчального закладу. У дослідженні також визначено роль медіатек в сучасному інформаційному суспільстві та розроблено проект створення медіатеки для Київського університету імені Бориса Грінченка. Він передбачає доступ до мультифункціонального простору за допомогою інноваційних технологій для студентів та працівників університету. Проект передбачає удосконалення діяльності бібліотеки та осучаснення її простору загалом.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Анастасія Литвинова, Київський університет імені Бориса Грінченка
Студентка V курсу, Інститут журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка

Посилання

Blan-Monmeier, M. (2004), “Public Information Library (National Center of Culture and Arts named after J. Pompidou in Paris)”, Bibliotekovedenie [Library Science], no. 6, pp. 52–55.

Voskoboinikova-Huzieva, O. (2008), “Scientific library of the XXI century in the European socio-cultural dimension”, Bibliotechnyi Visnyk [Library Bulletin], no. 6, pp. 33–36.

Voskoboinikova-Huzieva, O. (2008), “Public information library of France: a model of modern information space”, Bibliotechna Planeta [Library Planet], no. 3, pp. 27–29.

Zhukova, V. P. (2013), “Media Center: termino-logical analysis”, Nauchnye i Tehnicheskie Biblioteki [Scientific and Technical Libraries], no. 9, pp. 5–10.

Ryzhova, N. A. (2010), “In the edge of champagne and coronations: travel notes of a Russian librarian in France”, Bybliotechnoje Delo [Library Business], no. 2, pp. 22–24.

Stoliarov, Yu. N. (2006), “What is a Media Center and how it fights with the school library”, Shkolnaja Biblioteka [School Library], no. 2, pp. 59–63.

Tsiapalo, L., Biluta, N. & Danylchenko, D. (2016), “The first Lviv Media Center as an innovative library space”, Bibliotechna Planeta [Library Planet], no. 1, pp. 21–22.

Yanush, O. (2015), “Media Center – a space for learning and exchange of thoughts”, Studvei [Studwave], available at: http: // studway.com.ua/mediateka/ (accessed: 19.04.2018).

State Standard of Ukraine (1994), Information and documentation. Basic concepts. Terms and definitions: DSTU 2392-94, Kyiv, 25 p.

Media Centre ICloud, available at: https:// support.apple.com/en-HT204264 (accessed: 19.04.2018).

Administration of the President of Ukraine (2018),“In Zaporizhzhia Maryna Poroshenko opened the First Media Center”, available at: http://www.president.gov. ua/news/u zaporizhzhi-marina-poroshenko-vidkrila-pershu-mediateku-39270 (accessed: 19.04.2018).


Переглядів анотації: 1121
Завантажень PDF: 287
Опубліковано
2018-10-31
Як цитувати
Литвинова, А. (2018). Медіатека у світових та українських реаліях. Інтегровані комунікації, (5), 33-38. https://doi.org/10.28925/2524-2644.2018.5.3
Розділ
Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія