Надлюдина маніпульована: цифрова та реальна ідентчності у соціальних мережах

Анотація

Метою статті є опис базових механізмів використання даних активності чи пасивності користувачів соціальних мереж та власників гаджетів, а також пов’язаних із цим викликів. Використовуючи метод контент аналізу, профіль у соціальній мережі розглядається як профіль ідентичності власника, в якому наявність чи відсутність інформації свідчить про те, ким є користувач та до яких категорій його можна зарахувати за різноманітними критеріями. Профіль у мережі розглядається як місце сповіді користувача, а гаджет – як «протез», потрібний кожному для реалізації власних потреб. Таким чином, людина з гаджетом розглядається як єдине ціле. Наводено відомості про розвиток методики OCEAN, яка дозволяє «виміряти» психіку особи на підставі її аутоекспресії у соціальній мережі. Подано приклади використання даних користувачів фірмою Кембридж Аналітика для політичних цілей – президентських виборів у США 2016 року, Брексіту, а також приклади, які свідчать про глобальний рівень збору персональних відомостей, їх високу репрезентативність, автоматизацію процесів збору та обробки інформації користувачів соціальних мереж та їх профілювання. Для демонстрації рівня репрезентативності даних наведено порівняння кількості користувачів соціальної мережі Фейсбук у США з кількістю населення країни. Також з метою виявлення співвідношень тих аспектів, які вивчаються проаналізовано статистичні дані користувачів системи Андроід. Ґрунтуючись на методах індукції та дедукції, висвітлено проблеми, пов’язані з процесами використання інформації користувачів гаджетів (крадіжку ідентичності, використання персональних відомостей для маніпуляцій, у тому числі політичних та споживацьких, загрози для демократичності виборів та втрату суб’єктності у прийнятті рішень). Зазначено тенденцію зневіри людей до політичної системи загалом, яка буде розвиватися як реакція на зазначені вище процеси. Запропоновані рішення, що можуть зменшити негативні процеси (вдосконалення законодавства на міжнародному та національному рівнях, сприяння підвищенню обізнаності). Цінність цієї роботи для науки та суспільства вбачається у комплексну висвітленні проблем, які у багатьох аспектах залишаються маргінальними, хоча їх вплив на різні суспільні групи загалом та кожну людину зокрема є надзвичайно вагомими.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Денис Іванов, Українсько-Польський ВНЗ «Центрально-Європейський університет»

Канд. юрид. наук, доц. кафедри міжнародних відносин Українсько-Польського ВНЗ «Центрально-Європейський університет»

Посилання

Ctyvens-Davydovyts, C. (2018) «Everybody lies. Search engines, Big Data and Internet knows everything about you», Litres.

Kalyvas, J. R. (2014), «Big Data: A Business and Legal Guide», Auerbach Publications.

Kruger Strydom, S. (2018), «Big Data Governance and Perspectives in Knowledge Management (Advances in Knowledge Acquisition, Transfer, and Management (AKATM))», IGI Global.

Marr, B. (2016), «Big Data in Practice: How 45 Successful Companies Used Big Data Analytics to Deliver Extraordinary Results», John Wiley & Sons.

Marr, B. (2016), «Big Data: Using SMART Big Data, Analytics and Metrics To Make Better Decisions and Improve Performance», John Wiley & Sons.

Mayer-Schönberger, V., Cukier, K. (2014), «Big Data: A Revolution that Will Transform how We Live, Work, and Think», Paperback.

Morabito, V. (2015), «Big Data and Analytics: Strategic and Organizational Impacts», Springer.

Payton, T. Claypoole, T. (2019), «Privacy in the Age of Big Data: Recognizing Threats, Defending Your Rights, and Protecting Your Family», Rowman & Littlefield.

Shaffer, K. (2019), «Data versus Democracy: How Big Data Algorithms Shape Opinions and Alter the Course of History», Apress.

Završnik, A. (2012), «Big Data, Crime and Social Control», Routledge.

Nietzsche, F. (2012), «Also sprach Zarathustra, herausgegeben von Volker», Gerhardt Walter de Gruyter.

Nietzsche, F. (2017), «Die fröhliche Wissenschaft», Nikol.

Edward Snowden and the NSA files – timeline, The Guardian, 23 June 2013. Retrieved July 2013.

How Microsoft handed the NSA access to encrypted messages, The Guardian, 12 July 2013 (retrieved: 13 July 2013).

NSA slides explain the PRISM data-collection program, The Washington Post, 6 June 2013, updated 10 July 2013. Retrieved 12 Jul 2013.


Переглядів анотації: 208
Завантажень PDF: 92
Опубліковано
2019-06-14
Як цитувати
Іванов, Д. (2019). Надлюдина маніпульована: цифрова та реальна ідентчності у соціальних мережах. Інтегровані комунікації, (7), 19-25. https://doi.org/10.28925/2524-2644.2019.7.2
Розділ
Теоретичні питання