Світоглядні орієнтири сучасного суспільства: погляд із Грузії

  • Iryna B. Bichikashvili Tбіліськький державний університетімені Івана Джавахішвілі (Грузія)
Ключові слова: світогляд, світоглядні орієнтири, світосприйняття, діалог, консенсус

Анотація

Актуальність запропонованої для обговорення теми зумовлена науковою дискусією, що виникла довкола поняття світоглядних орієнтирів сучасності. Теоретики різних наукових галузей пропонують тлумачення цього поняття, механізмів його формування та критеріїв визначення. Авторка статті у своїх міркуваннях стосовно світоглядних орієнтирів сучасного суспільства опирається, насамперед, на праці сучасного норвезького філософа Е. Гамлунда, який своєю чергою орієнтується на філософські тенденції Заходу, та пропонує не використовувати поняття «світогляд» в контексті суспільної свідомості, оскільки сам термін мало застосовується в сучасній американській та англійській філософії, а якщо й застосовується, то як «цілісний підхід до існування: місце людини в Космосі, її ставлення до інших істот, до Бога, до світу загалом». На противагу цьому тлумаченню авторка наводить визначення, яке свого часу запропонувала радянська наука: «світогляд – це система поглядів на світ (природу, суспільство, мислення), що впливають на ціннісну орієнтацію людини і на її діяльність».

У статті автор аналізує місце світогляду людини в сучасному суспільстві й у журналістиці. Зокрема розглядає причини виникнення безвихідних суспільно-політичних ситуацій. У контексті міркувань дослідниця звертається до досвіду грузинського суспільства. На думку авторки причина більшості безвихідних соціально-політичних ситуацій у світі – погане засвоєння людиною специфіки ведення діалогу, в необачності політиків, в легковажності журналістських трактувань поточних і минулих проблем світової спільноти. Вирішення проблеми автор бачить у веденні діалогів, тобто формуванні логічної послідовності «висловлено-почуто-поступки-консенсус». Позиція підкріплена прикладами з сучасного грузинського соціально-політичного життя.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Біографія автора

Iryna B. Bichikashvili, Tбіліськький державний університетімені Івана Джавахішвілі (Грузія)

Асоційований проф. ф-ту соціально-політичних наук Tбіліського державного університету імені Івана Джавахішвілі (Грузія)

Посилання

Ivin, A. A. (Ed.) (2004), Philosophy: A Encyclopedic Dictionary, Gardariki, Moscow, 1072 p.

Blauberg, I. V. & Kopnin, P. V. (Eds.) (1970), The Concise Dictionary on Philosophy, 2nd ed., Politizdat, Moscow, 398 p.


Переглядів анотації: 477
Завантажень PDF: 163
Опубліковано
2018-10-31
Як цитувати
Bichikashvili, I. B. (2018). Світоглядні орієнтири сучасного суспільства: погляд із Грузії. Інтегровані комунікації, (5), 10-13. https://doi.org/10.28925/2524-2644.2018.5.13
Розділ
Теоретичні питання