ВІЗУАЛЬНА ТА ІНФОРМАЦІЙНА ЕФЕКТИВНІСТЬ ВЕБРЕСУРСІВ ОСВІТНІХ ЗАКЛАДІВ - Головко, Ольга (Інтегровані комунікації, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена стрімкими процесами діджиталізації освітньої сфери, посиленням значущості віртуальних засобів презентації й комунікації в освітньому просторі, наявністю прямого зв’язку між інформаційним насиченням сайту, його технічним функціоналом, дизайном і запитами користувацьких аудиторій. Метою статті є аналіз візуальних, технічних аспектів комунікації сайтів освітніх закладів як показників їх інформаційної ефективності. Завданнями дослідження були теоретичне вивчення проблеми візуального, технічного оформлення освітніх вебсайтів як показника його інформаційної ефективності, аналіз конкретних прикладів освітніх вебресурсів на предмет їх візуального, технічного оформлення, інформаційної ефективності.У межах дослідження було проаналізовано вебсайти кафедр освітніх закладів. На основі проведеного аналізу визначено основні переваги, недоліки й можливості покращення візуально-технічного оформлення проаналізованих вебресурсів. Серед переваг проаналізованих вебсайтів і сторінок відмічено логічно обґрунтовану структуру, інтерактивні елементи, наявність фото- та відеоматеріалів, зручність форм зворотного зв’язку, інтеграцію із соціальними мережами, поліваріативність комунікації й привабливий дизайн, а серед недоліків – відсутність систематичного оновлення контенту, обмежена функціональності через вбудованість сторінки кафедри у загальну структуру вебсайту освітнього закладу, недостатній обсяг фото- та відеоматеріалів на окремих ресурсах. Для усунення цих недоліків запропоновано зосередитися на розширенні інтерактивного контенту, покращенні оперативності оновлення даних, активізації взаємодії із соціальними мережами.