ЩО ПОГАНОГО У СЛОВІ «НОВОБУДОВА»: УРБАНІСТИЧНА ПРОБЛЕМАТИКА В МЕДІА ОДЕСИ - Тхоржевська, Тетяна; Волошко, Дар'я (Інтегровані комунікації, 2025)
Серед найголовніших тем світової урбаністичної журналістики є тема власності на землю і доступності житла. В Україні як у медіапросторі, так і в науковому дискурсі, урбаністична журналістика представлена досить скромно. Це робить актуальною мету даної роботи, яка полягає у аналізі висвітлення проблем забудови в Одесі регіональними медіа у 2021 р. Останній довоєнний рік обрано свідомо, оскільки з початком повномасштабної війни змінився порядок денний. У дослідженні використано метод тематичного інформаційного пошуку, за допомогою якого здійснювався пошук матеріалів, так чи інакше пов’язаних з проблемами забудови, у трьох онлайн-медіа («Думська», «УСІ», «Одеське життя») та двох телеканалах («Суспільне Одеса», «7 канал») за 2021 рік. Використовуючи оприлюднені дані моніторингових досліджень, ми вивчили та описали контекст існування медіа в Одесі у 2021 році. У дослідженні також використано метод дискурс-аналізу, за допомогою якого ми намагалися «знайти приховане» і зрозуміти, чому оприлюднюються саме такі матеріали.Нам вдалося виділити авторитарний дискурс, коли автор(и) декларують істину без пропонування альтернатив. Це особливо добре видно на прикладі медіа, які мають власниками бізнесменів або політиків і просувають потрібний економічний або політичний порядок денний. Гарним прикладом є журналістські розслідування, які стосуються забудовників, що є конкурентами медіавласника. Виходячи з інтердискурсивності тексту, можна відзначити наявність відсилань до прихованого локально-історичного, або, точніше, міфологічного дискурсу «Старої Одеси». Це, на нашу думку, підтверджується негативними конотаціями до слова «новобудова», які містяться у всіх матеріалах, крім замовних: «новобудова» – це щось погане, щось, що порушує звичний порядок речей.