АГЕНДА 5.0: ГРОМАДЯНСЬКА ЖУРНАЛІСТИКА У ФОРМУВАННІ ПОРЯДКУ ДЕННОГО - Почапська, Оксана (Інтегровані комунікації, 2025)
Сучасне суспільство, занурене в інформаційні потоки, дедалі частіше стикається з явищем інформаційного перевантаження. У таких умовах сприйняття даних відбувається переважно фрагментарно та на двох рівнях — свідомому і несвідомому, коли значна частина інформації засвоюється у вигляді так званого інформаційного шуму. Одним із важливих елементів технологій привернення чи відволікання уваги є діяльність громадянських журналістів, які, як правило, виступають лідерами думок для певних аудиторій користувачів соціальних мереж. Їхня здатність швидко поширювати інформацію, формувати у суспільства уявлення про "масову підтримку" окремих ідей чи позицій робить їх потужним інструментом впливу на громадську думку. Використання публікацій громадянських журналістів як джерела новин, створення необхідного інформаційного тла, ініціювання або підтримка окремих тем — це лише частина маніпулятивного потенціалу сучасної громадянської журналістики, яка активно функціонує в екосистемах соціальних мереж, блогів та месенджерів.Особливу актуальність дослідження цієї тематики зумовлює збройна агресія російської федерації проти України, в умовах якої інформаційна сфера перетворилася на один із ключових фронтів протистояння. Поширення фейків, маніпулятивне висвітлення подій, спроби створити альтернативні реальності — усе це є складовими інформаційної війни, в якій громадянські журналісти відіграють як позитивну, так і негативну роль. З одного боку, вони сприяють оперативному інформуванню суспільства та мобілізації громадської думки на підтримку державної політики та міжнародної допомоги Україні, з іншого — можуть несвідомо чи свідомо сприяти поширенню маніпулятивних наративів або дезінформації.Метою запропонованого дослідження є аналіз специфіки залучення громадянських журналістів до процесу формування порядку денного у суспільстві, а також вивчення впливу особистісних упереджень журналістів на вибір стратегій подання інформації. Окрема увага приділяється виявленню основних прийомів маніпуляції та механізмів впливу на аудиторію через канали громадянської журналістики в умовах війни.