КОНЦЕПТ ДЕКОЛОНІЗАЦІЇ І ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО МЕДІАПРОСТОРУ - Лук’янов, Євген (Інтегровані комунікації, 2025)
Одним з викликів російської агресії обґрунтовано вважати інвазію і намагання контролювати українській медійний простір. Інформаційний вплив держави-агресора спрямований, зокрема, на ліквідацію української державності та знищення української ідентичності. Одним і засобів протидії такому деструктивному впливу вважаємо деколонізацію національного медійного простору як засобу усунення з українського публічного простору наративів, маркерів або символів російської і радянської імперської політики.Метою роботи є змістовне визначення концепту деколонізації у контексті розвитку національного медійного простору. Реалізація відповідної дослідницької мети забезпечена вирішенням таких завдань: 1) окреслено зміст понять «колонізація», «деколонізація», «медіапростір»; 2) сформульовано розуміння концепту деколонізації як чинника розвитку національного медіапростору.У роботі методом інформаційного пошуку здійснено вибірку наукових матеріалів, у яких розглядалися різні аспекти таких явищ, як колонізація і деколонізація. З використанням описового методу і методу проблемного аналізу досліджено феномен медіапростору. Залучення загально теоретичних й аналітичних методів здійснювалося задля формулювання авторського розуміння концепту деколонізації як чинника розвитку національного медіапростору.За результатами проведеного дослідження автором акцентовано, що колонізація має соціальний, економічний, політичний і культурний аспекти. При цьому найбільшу небезпеку становить саме нав’язування культурних і економічних стандартів і підходів. Практичним засобом нав’язування таких стандартів і підходів є медійний простір, який, будучи насичений колоніальними наративами й цінностями, трансформує свідомість людини, руйнує її самоідентифікацію. Виходячи з означеного, державна інформаційна політика України має ґрунтуватися, серед іншого, на концепті деколонізації в контексті розвитку національного медіапростору.