Розвиток української блогосфери: теоретичні аспекти аналізу - Досенко, Анжеліка; Гандзюк, Віталій (Інтегровані комунікації, 2021)
Статтю присвячено дослідженню динаміки розвитку української блогосфери у період з 2015 до 2019 р. (досліджувану аудиторію становлять українці віком від 18 до 40 років), визначенню відмінностей різних мережевих щоденників та реального рівня конкурентоспроможності блогів порівняно з іншими аматорськими завантаженнями мережі. Також аналізується феномен жанру блогу. Блоги розглядаються як форма не лише непрофесійної журналістики, але й публічної комунікації, що дає змогу безпосередньо впливати на соціальні групи.Крім того, наведено класифікацію різновидів блогів та короткий історичний огляд їх розвитку, оскільки у різних країнах блогосфера розвивалася і набувала популярності по-різному. У статті також розглядається та деталізується поняття стигматизації блогосфери, її контенту та тематичного складу. Водночас представлено загальне бачення авторів щодо впливу стигм на тексти блогів, наслідків стигматизації під час ведення блогів інтернет-користувачами, а особливо тими, хто пережив трагічні події на Сході України та змушений був залишити домівку в Донецькій та Луганській областях.У статті міститься й авторське визначення стигматизації контенту блогів та описані можливі його різновиди. Автори наводять власне бачення динаміки розвитку сучасної вітчизняної блогосфери як ключового середовища для розвитку аматорських медіа та інтернет-комунікації.