ПОНЯТТЯ "ЕТИКА ТЕРМІНОЛОГІЇ" У КОРЕЛЯЦІЇ СУМІЖНИХ ПОНЯТЬ - Ivashchenko, Viktoriia (Інтегровані комунікації, 2018)
Сьогодні видається актуальним обґрунтування доцільності відродження дещо призабутого в на- укових колах поняття «етика термінології», яке входить до парадигми наукових понять «етика науки» / «на- укова етика», «лінгвістична етика» / «лінгвоетика», «мовна етика», «етика мови / мовлення», «етика слова», «етос постнекласичної науки» та ін. У пропонованій розвідці зіставлено кореляції окреслених понять у поль- ській, українській та російській мовах, прокоментовано погляди деяких мовознавців щодо особливостей їхнього функціонування в різних лінгвопросторах. На тлі розмежування цих одиниць розкрито зміст та сучасне розу- міння поняття «етика термінології», яке свого часу до наукового обігу ввів Ч. С. Пірс. З огляду на специфіку використання технічної та гуманітарної термінологій на часі також упровадження понять «етика технічної термінології / етика термінології технічних наук» та «етика термінології гуманітарних наук» («етика філо- софської термінології», «етика граматичної термінології» тощо). DOI: 10.28925/2524-2644.2018.6.7