КНИЖКОВА АНОТАЦІЯ ЯК РЕКЛАМНИЙ ТЕКСТ - Vernyhora, Svitlana M. (Інтегровані комунікації, 2018)
Актуальність роботи полягає у дослідженні анотації книги як рекламного тексту та викликана трансформаціями на інформаційному ринку, що суттєво змінили становище видавничої справи. Зокрема, з появою інтернету у читачів зникла нагальна потреба купувати друковані видання, оскільки більшість із них або інформацію на їхні теми можна знайти в мережі безкоштовно. Мета дослідження – розглянути книжкову анотацію як рекламний текст, а зокрема застосувати принципи і правила копірайтингу створення рекламного тексту для друкованих видань до книжкової анотації. Для досягнення мети застосовувалися загально-наукові методи аналізу, синтезу, узагальнення та описовий метод. Для характеристики умов видавничої діяльності та вимог до сучасного видавничого ринку застосовувався описовий метод. Метод аналізу застосовувався для вивчення анотацій книжкових видань, синтезу – виокремлення недоліків книжкових анотацій, узагальнення – формулювання проблеми та алгоритму її вирішення. Головні результати дослідження показали, що в час розвинених інформаційних технологій та відкритого ін- формаційного простору, анотація сучасної української книги має бути створена не лише за видавничими стандартами, а й підпорядковуватися законам рекламної діяльності. Щоб конкурувати не лише з вітчизняним, а й іноземним видавничим продуктом, який так само присутній на українському ринку, автори та видавці сьогодні мають бути у курсі останніх трендів, інновацій у видавничій сфері, повинні ефективно використовувати рекламні та PR-інструменти. Значимість дослідження полягає у визначенні головних недоліків книжкової анотації, що впливають на подальший її продаж. А зокрема, було запропоновано застосувати маркетингову модель AIDA до написання книжкової анотації з метою підвищити її купівельну спроможність. Були зроблені висновки, що анотація є одним із інструментів спонукання до дії придбати книгу потенційним покупцем, а отже вимагає комбінації видавничих стандартів з рекламними принципами.DOI: https://doi.org/10.28925/2524-2644.2018.6.1