Видавництво «Західня Україна» в документах Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України - Подоляка, Надія (Інтегровані комунікації, 2026)
У статті розглянуто питання комплексного аналізу архівних документів Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва України з діяльності видавництва «Західня Україна», що сформувалось в Україні у період 1927–1933 рр. Застосовано історичний, історико-біографічний методи, аналіз архівних документів, метод класифікації. Системний підхід дав змогу комплексно висвітлити проблему роботи видавництва у період більшовицького панування. Наукова новизна зумовлена маловивченістю діяльності видавничих структур України XX ст. Досвід роботи таких організацій досі не дістав адекватного наукового висвітлення і майже не впроваджений у практику сучасних українських видавництв. Діяльність видавництва «Західня Україна» сприяла національній єдності та культурній соборності українців. Одним із ключових напрямів його роботи став випуск однойменного журналу та альманаху, що популяризували творчість західноукраїнських письменників з усіх куточків світу. Загалом до фонду 579 Центрального державного архіву-музею літератури і мистецтва включено 249 одиниць зберігання. Основним джерелом відомостей про організацію у фонді ЦДАМЛМ України є справи, які містять інструктивно-керівні матеріали, реєстраційні журнали й книги, листування з авторами та іншими видавничими організаціями, матеріали, підготовлені редактором до видання. Найважливішими установчими документами є Статут Спілки революційних письменників «Західня Україна»; Положення про видавництво «Західня Україна»; Положення про редколегію при Спілці «ЗУ»; Правила для авторів. Найбільший масив документів — це підготовлені до публікації твори, зокрема рукописи публіцистичних, прозових i поетичних творів письменників Західної України. Отже, історіографічна база дослідження суттєво розширює погляд на видавничу справу на етапі становлення радянської влади.