Інноваційні різновиди голографічних вентиляторів доданої або змішаної реальності у бренд-комунікаціях - Щегельська, Юлія (Інтегровані комунікації, 2026)
У статті коротко окреслено еволюцію розвитку голографічної реклами, представлено аналіз всіх різновидів голографічних 3D AR- та MR-вентиляторів як інноваційних і перспективних рекламоносіїв, що широко використовують у практиці бренд-комунікацій. До проаналізованих голографічних рекламоносіїв, які функціонують на основі одного вентилятора і які широко застосовують у практиці бренд-комунікацій увійшли: голографічні кіоски, стенди, панелі-кронштейни, вітрини, а також P.O.S. бокси та переносні підлогові й настільні вентилятори з підставкою тощо. Показано, що можливість їх інтеграції у масштабні комплекси (відеостіни, екрани зупинкових комплексів, сітілайти чи беклайти) значно підвищує потенціал візуального маркетингу. Крім того, проаналізовано системи на основі LED-вентиляторів, які уможливлюють здійснення голографічної трансляції зображення в режимі реального часу, 3D MR-конструкції з опціями моделювання та 3D AR-голографічні слот-системи. Систематизовано статистичні дані кількох компаній-виробників голографічного устаткування щодо ефективності впливу 3D AR- та MR-голограм у практиці бренд-комунікацій. Обґрунтовано, що голографічні інсталяції можуть слугувати ефективною альтернативою традиційним LED-носіям реклами, сприяючи розвитку та зміцненню позицій бренду на ринку. Підкреслено ефективність цієї технології у приверненні уваги цільової аудиторії та її впливу на запамʼятовуваність рекламного повідомлення. До числа компаній, кейси яких було проаналізовано у цьому дослідженні, увійшли:“Bayer”, “Coca-Cola”, “Davidoff”, “DBS”, “Google”, “Mercedes”, “Peugeot”, “Philip Morris”, “Simple Wine”, “Walmart”, “YouTube” та ін. Попри те, що не всі з описаних кейсів представлені у результатах цього дослідження, їх аналіз дав змогу глибше зрозуміти мотивацію компаній під час вибору як засобу бренд-комунікацій 3D AR- та MR-голограм, рендеринг яких здійснюється за допомогою вентиляторів, а також уможливив виявлення промоційних цілей та завдань компаній і навіть способів інтеграції технологій голографії у маркетингові кампанії.