Проект «Київ – Всесвітня книжкова столиця»: перспективи реалізації - Осмоловська, Олена (Інтегровані комунікації, 2018)
Уявлення про видавничу справу як про суто редакційно-видавничий процес з підготовки до друку того чи того видання давно відійшов у минуле. Сучасний фахівець з видавничої діяльності – це передусім культурний діяч, інноватор, креативний генератор нових ідей, що має якісну фахову підготовку, навички командної роботи, якості лідера. Інститут журналістики Київського університету імені Бориса Грінченка готує саме таких фахівців. Практико-орієнтоване навчання – це насамперед проектна робота зі студентами. І чим реаль- ніші і вагоміші проекти, тим цікавіше навчання і якісніші його результати. Авторка статті вивчає інноваційні методи викладання практичних дисциплін з видавничої справи у вищому навчальному закладі, шляхи залучення студентів під час аудиторних занять та позааудиторних заходів до реальних довгострокових проектів, скерованих на отримання запланованих результатів, що: по-перше, підвищують якість освіти; по-друге, сприяють поліпшенню іміджу навчального закладу; по-третє, вирішують важливі видавничі і культурні завдання. За основу взято проект «Київ – Всесвітня книжкова столиця», що впроваджується в межах дисципліни «Міжнародний видавничий бізнес» та має на меті підготувати ґрунт для представлення міста Києва номінантом на отримання такого почесного статусу та підготувати аналітичну інформацію. У процесі роботи над проектом студенти опрацювали аплікаційну форму для подання заявки на отримання статусу Всесвітньої книжкової столиці. Авторка статті звертає увагу й на інші студентські проекти. Дослідницею вивчено також фестивальну діяльність інституту, зокрема фестиваль «Book fashion», який щороку організовують і проводять студенти-видавці. Оглянуто іншу проектну роботу кафедри видавничої справи.