АНТИІНТЕЛЕКТУАЛІЗМ ЯК ПОПУЛІСТСЬКА МЕДІАСТРАТЕГІЯ В УМОВАХ ВІЙНИ РОСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ - Зражевська, Ніна (Інтегровані комунікації, 2025)
У статті досліджено антиінтелектуалізм як ключову медіастратегію популістського дискурсу в умовах повномасштабної війни росії проти України. Антиінтелектуалізм розглянуто не лише як соціокультурне явище, притаманне кризовим суспільствам, але й як цілеспрямований інструмент політичного впливу, що активно застосовують в межах інформаційної війни для дискредитації інституцій знання, зниження довіри до наукової спільноти, експертного середовища та незалежної журналістики. В умовах гібридної агресії антиінтелектуалізм виступає складником ширших стратегій маніпуляції громадською думкою, спрямованих на поляризацію суспільства, руйнування критичного мислення та підрив демократичного діалогу. Метою статті є всебічний аналіз антиінтелектуалізму як популістської медіастратегії в інформаційно-психологічному вимірі гібридної війни. Основні завдання полягають у виявленні типових антиінтелектуальних наративів у медійному дискурсі, розкритті технологій їх поширення, оцінці впливу таких стратегій на суспільну свідомість, а також зіставленні українського досвіду з глобальними тенденціями поширення антиінтелектуалізму. Методологічна основа дослідження включає аналіз контенту медіаповідомлень, критичний аналіз дискурсу, аналіз кейсів і порівняльний метод, що дозволяє ідентифікувати локальні та транснаціональні прояви феномену антиінтелектуалізма. У фокусі аналізу — діяльність псевдоекспертів, популістських політиків і медіа, які транслюють спрощені, емоційно забарвлені повідомлення, що формують альтернативну інформаційну реальність, віддалену від фактів і аргументів. Особливу увагу приділено тому, як ці медіастратегії використовують у військовий період для впливу на суспільні настрої, формування недовіри до експертного знання, послаблення суспільної солідарності. У висновках підкреслюємо, що протидія антиінтелектуалізму має стати важливою складовою політики інформаційної безпеки, що передбачає розвиток науки, підтримку якісної журналістики, просування медіаграмотності та посилення критичного мислення в суспільстві.