Забезпечення інформаційної відкритості закладами вищої освіти України - Фруктова, Яна; Драч, Альона (Інтегровані комунікації, 2021)
У статті здійснено спробу дослідити поняття «інформаційна прозорість» як нормативно-правову та наукову категорію, проаналізувати сучасну теорію та практику реалізації цієї вимоги на прикладі провідних закладів вищої освіти України, зокрема Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Під час дослідження було оцінено не лише комунікативно-інформаційну, але й маркетингову та іміджеву функції офіційних сайтів освітніх установ. Зважаючи на те, що цільова аудиторія інтернет-ресурсів ЗВО складається як зі студентів та співробітників, так і з абітурієнтів, їхніх батьків, представників вищих органів державного управління, роботодавців, закордонних колег і партнерів, саме репрезентація у Всесвітній мережі може стати для закладу ключовим чинником формування позитивного чи негативного враження. Тому методом контент-аналізу офіційних сайтів провідних закладів вищої освіти в Україні було визначено характеристики привабливої для користувачів та водночас ергономічної структури сайту: інформація повинна подаватися доступно для тих, на кого організація істотно впливає або може вплинути, має бути своєчасною, заснованою на фактах, представленою в зрозумілій та об’єктивній формі таким чином, щоб дати цільовій аудиторії можливість точно оцінити вплив рішень і діяльності організації на їхні інтереси.