Штучний інтелект у візуальних комунікаціях благодійних та волонтерських кампаній під час війни - Власов, Владислав (Інтегровані комунікації, 2026)
У статті розглянуто роль штучного інтелекту у візуальних комунікаціях благодійних та волонтерських кампаній під час російсько-української війни. Актуальність теми визначається стрімким зростанням обсягів дезінформації і потребою у створенні ефективних контркомунікаційних матеріалів, що забезпечують достовірність, швидкість та емоційний вплив. Візуальні матеріали, згенеровані нейромережами, відкривають нові можливості для благодійних ініціатив: дають змогу оперативно створювати контент, адаптувати стилістику під конкретні аудиторії та формувати сильні символічні образи, що посилюють мобілізаційний ефект. Метою дослідження є аналіз практик використання технологій штучного інтелекту у візуальних комунікаціях українських волонтерських і комерційних ініціатив у воєнний період. Для досягнення мети застосовано методи аналізу наукових джерел, контент-аналізу візуальних матеріалів та кейс-стаді. Розглянуто приклади використання ШІ-візуалізації, зокрема у волонтерських проєктах, благодійних кампаніях і цифрових ініціативах, що поєднують креативні підходи з мобілізаційними завданнями. У результаті встановлено, що застосування генеративних нейромереж дає змогу значно прискорити виробництво візуального контенту, розширити творчі можливості комунікаторів та підвищити рівень залучення аудиторії завдяки новизні й емоційній виразності зображень. Водночас ефективність таких матеріалів залежить від доречності їх використання та дотримання етичних норм, оскільки некоректне застосування ШІ може знижувати рівень довіри до джерел інформації. Зроблено висновок про те, що штучний інтелект стає важливим інструментом візуальних комунікацій у воєнний час, поєднуючи потенціал підвищення ефективності контенту з необхідністю відповідального та свідомого використання.