Трансформація контенту під впливом нативної реклами в онлайн-медіа України - Селюх, Євген (Інтегровані комунікації, 2026)
Стаття присвячена аналізу змін у структурі й змісті контенту українських онлайн-медіа під впливом нативної реклами як сучасного комунікаційного інструмента. Мета — дослідити вплив нативної реклами на трансформацію сучасних українських медіа, зокрема на їхню економічну модель, редакційну політику та структуру контенту. Під час роботи застосовувалися загальнонаукові методи пізнання: аналіз, синтез, індукція, дедукція, систематизація, типологізація та порівняльно-структурний підхід. Результати дослідження засвідчують, що нативна реклама є ефективним форматом комунікації, що поєднує журналістський стиль із комерційною метою, органічно інтегруючись у медіапотік. Зроблено висновок про її здатність забезпечувати високу залученість аудиторії за рахунок інформаційної цінності, відповідності стилістиці платформи та відсутності прямих закликів до дії. Досліджено процес зміни жанрової структури контенту: зростає частка аналітичних публікацій, інтерв’ю, інтерактивних спецпроєктів і персоналізованих форматів. Показано, що створення нативного контенту дедалі частіше здійснюється журналістами, що сприяє збереженню довіри та зміцненню репутаційної стійкості медіа. Одночасно встановлено, що нечітке маркування, відсутність регламентів і недостатня прозорість викликають ризики підміни редакційного дискурсу комерційним. Зроблено висновок, що внаслідок поширення нативної реклами в українському онлайн-сегменті медіа поступово формується інтеграційна модель, у якій розмиваються межі між журналістикою і маркетингом. Така модель ґрунтується на принципах експертності, достовірності, візуальної цілісності та етичної прозорості, сприяючи формуванню нової культури споживання контенту. Практичне значення дослідження полягає в узагальненні принципів ефективного та етичного впровадження нативної реклами в цифрових медіа України.