Роль візуальної мови в соціальній рекламі: нові тенденції в епоху трансформацій - Лелека, Ольга (Інтегровані комунікації, 2026)
У сучасному світі, де візуальна комунікація відіграє ключову роль у сприйнятті інформації, візуальна мова соціальної реклами набуває особливого значення. В умовах глобальних трансформацій — соціальних, культурних, технологічних — реклама, спрямована на вплив на суспільну свідомість, активно адаптується до нових форматів спілкування та змін у візуальному мисленні аудиторії. У статті розглядається роль візуальної мови як інструмента впливу, здатного транслювати соціальні меседжі максимально доступно, емоційно та універсально. Зокрема, аналізуються нові тенденції, серед яких: використання мінімалістичних образів, візуальних метафор, а також включення елементів інклюзивності, екоестетики та цифрового мистецтва. Окрему увагу приділено динаміці розвитку візуальної мови у зв’язку з популярністю соціальних мереж, де контент має бути не лише естетично привабливим, але й здатним швидко викликати емоційну реакцію. Крім того, підкреслюється важливість крос-культурної візуальної грамотності як основи для створення універсальних повідомлень, зрозумілих у глобальному контексті. Дослідження також торкається питання етики у візуальному оформленні соціальної реклами, що стає все актуальнішим в умовах інформаційного перенасичення. Зміни у візуальній мові реклами розглядаються як відповідь на запит суспільства до чесності, автентичності та емоційної глибини. Отже, візуальна мова стає не лише інструментом передачі інформації, а й способом формування цінностей, мотивацій та поведінкових моделей у суспільстві, що перебуває в постійному стані змін.