Польові методи та взаємодія з експертами в науковій журналістиці (антарктичний кейс-стаді) - Прохасько, Маркіян (Інтегровані комунікації, 2026)
Актуальність статті обумовлюється зростанням інтересу в українському медіапросторі до наукової журналістики, а також необхідністю висвітлення практичних аспектів роботи журналіста, що пише про науку та популяризує її. В Україні вивченням популяризації науки займається низка дослідників, зокрема: станом популяризації науки в сучасному українському інтернет-просторі; популяризацією наукового контенту в Україні за посередництва помітних науково-популярних видань; тенденціями популяризації наукового знання; історією популяризації науки в Україні періоду незалежності; європейським досвідом популяризації науки через організацію науково-популярних заходів; популяризацією науки в Україні через призму екстремальних умов та викликів, зумовлених війною; засобами популяризації наукового знання у літературному творі; застосуванням цифрових технологій для популяризації наукових здобутків тощо. Метою є розгляд процесу отримання журналістом наукової інформації від науковців і збору репортажного матеріалу для створення науково-популярного контенту. Завданнями статті є розуміння впливу середовища на формування журналістського матеріалу; впливу комунікації між журналістом та науковцем на процес отримання інформації; впливу контексту робочого середовища на занурення в наукову тематику; а також розгляд інструментарію для промоції матеріалів на наукову тематику. Для отримання результатів було застосовано такі методи, зокрема міждисциплінарні: включеного спостереження; експертного опитування; теоретичного абстрагування та узагальнення; аналізу, систематизації та синтезу; описово-аналітичний метод; кейс-стаді та автоетнографічний методи. Розглянуто практичний досвід журналіста під час інтерв’ювання науковців, а також репортерської роботи в середовищі проведення наукових досліджень. Вивчено процес отримання інформації про науку, а також висвітлено розуміння контексту та інструментарію для «перекладу» наукового дискурсу на науково-популярний. Постійна взаємодія з науковцями та робота «у полі» є важливими складовими процесу популяризації наукових знань.