Герой як «агент змін» у відеосторітелінгу журналістики рішень: критерії добору, етика та візуальні стратегії репрезентації - Подосян, Арсен (Інтегровані комунікації, 2026)
У статті здійснено розгорнутий аналіз ролі героя у відеоконтенті формату журналістики рішень (solutions journalism) у кросмедійному вимірі. Обґрунтовано, що в межах цього напряму герой виконує функцію не лише пасивного носія персональної історії чи об’єкта співчуття, а насамперед постає як «агент змін». Через досвід такого героя аудиторія має можливість детально спостерігати за механізмами подолання соціально значущих проблем, аналізувати умови ефективності впроваджуваних практик, а також чітко бачити їхні внутрішні межі, ризики та можливі обмеження. Акцентовано, що аудіовізуальний матеріал у форматі журналістики рішень повинен функціонувати як строга доказова та пояснювальна система. Відеоряд не просто ілюструє подію, а демонструє процесуальність рішення: розкриває причинно-наслідкові зв’язки, висвітлює складні інституційні контексти (взаємодію з владою, громадою, бізнесом) та фокусується на результатах, що піддаються верифікації та незалежній перевірці. Під час дослідження запропоновано та деталізовано критерії добору героїв, що є визначальними для якості контенту: процесуальність їх участі у змінах, репрезентативність (відображення ширшого соціального контексту), безпосередній доступ до верифікованих даних, комунікаційна компетентність, етична безпека та принцип багатоголосся. Паралельно визначено ключові етичні виклики, з якими стикаються автори: небезпека надмірної героїзації, ризики стигматизації чи вторинної травматизації учасників, загроза псевдодоказовості та спокуса «замовчування» невдач. Систематизовано візуальні стратегії репрезентації героя, серед яких: наочне представлення «механіки рішення», використання образу колективного героя, дотримання балансу інтимності й дистанції, інтеграція пояснювальної графіки та застосування принципів етичного монтажу. Окремо розглянуто кросплатформну адаптацію відеоматеріалів (ютуб, тікток, лонгріди) як стратегічний чинник, що докорінно змінює темпоритм і композиційну структуру сюжету. Доведено, що дистрибуція на різних платформах створює специфічні ризики спрощення змісту та безпосередньо впливає на способи верифікації й архітектоніку подання даних у сучасному медіапросторі.