Візуалізація даних в українських медіа: типові помилки та комунікативні наслідки - Ліченко, Анна (Інтегровані комунікації, 2026)
Медійне сьогодення характеризується стрімким зростанням обсягів даних, з якими працюють журналісти, а візуалізація даних постає як невід’ємний спосіб представлення інформації та формування змістових акцентів у публікаціях. Масиви даних можуть перетворитись на одну статичну чи динамічну візуалізацію, яка здатна бути багатослівнішою, ніж текст. У зв’язку з цим актуалізується проблема якості візуальної репрезентації даних у медіа, зокрема наявності поширених помилок, що впливають на точність інтерпретації даних реципієнтом і загалом на ефективність комунікації з масовою аудиторією. Метою статті є виявлення типових помилок у візуалізації даних в українських медіа та визначення їх комунікативних наслідків. Для досягнення поставленої мети використано комплекс методів, зокрема контент-аналіз медійних матеріалів, порівняльно-описовий метод, кейс-стаді. Емпіричну базу дослідження становлять приклади візуалізацій даних у публікаціях українських онлайн-медіа. У результаті дослідження виокремлено основні типи помилок, серед яких: некоректне використання кольору, візуальне перевантаження, вибір неправильного типу діаграми, дефіцит структурних елементів (джерело даних, легенда, підписи осей тощо), порушення масштабів та принципів пропорційності тощо. Окреслено, що такі помилки ускладнюють процес декодування інформації та можуть призводити до хибних інтерпретацій, мають негативний вплив на ефективність комунікації, а також знижують рівень довіри до медіа. Також наголошено на тому, що в цифровому просторі візуалізації даних можуть ставати самостійною одиницею контенту, тобто поширюватись у інших медіа чи соцмережах окремо від оригінального тексту публікації, без додаткових уточнень чи роз’яснень. Саме тому важливість коректного графічного представлення даних набуває ще більшого значення. Узагальнення отриманих результатів дало змогу сформулювати висновки щодо необхідності дотримання в медійній практиці базових принципів інформаційного дизайну та підвищення рівня візуальної грамотності журналістів.