Концепт деколонізації у сучасному зарубіжному науковому дискурсі - Лук’янов, Євген (Інтегровані комунікації, 2026)
Одним із ефективних засобів протидії деструктивному впливу російської пропаганди на українське суспільство, а також усунення з українського публічного простору російських наративів є практична реалізація концепту деколонізації. Метою дослідження є вивчення й узагальнення способів наукового осмислення концепту деколонізації в сучасному зарубіжному науковому дискурсі. Реалізація поставленої мети передбачає розв’язання таких завдань: 1) виявлення й аналіз наявних наукових підходів до концепту деколонізації; 2) узагальнення й систематизація способів наукового осмислення концепту деколонізації. Показано, що деколонізація за минулі десятиліття вийшла за межі суто історичного чи політичного контекстів. У центрі уваги сучасних науковців деколонізація здебільшого постає як складний процес еволюційного переходу до нової постколоніальної реальності, яка має політичний, економічний та культурний виміри. Зарубіжні наукові праці — насамперед північно-американські та європейські — засвідчують, що цілями дослідження деколонізації є пошук засобів і методологічних інструментів для переоцінки соціокультурних, зокрема медійних, процесів з орієнтацією на формування (відновлення) нової і власної ідентичності. Особливої уваги потребує розвиток критичної свідомості постколоніальної особистості, тобто нетолерантної до колоніальних наративів. На підставі опрацьованого матеріалу зроблено висновок про перманентну актуальність наукової уваги до проблематики деколонізації. Акцентовано зв’язок успішності проєкту деколонізації і залучення медійного ресурсу до відповідних процесів. Це зумовлено здатністю медіа забезпечити антиколоніальну епістемологічну непокору та нівелювання політичного, суспільного та культурного домінування колишніх метрополій.