Комунікаційний вимір цифрової трансформації бізнесу: порівняльний аналіз українських та міжнародних кейсів - Крюков, Данило (Інтегровані комунікації, 2026)
У статті досліджено комунікаційний вимір цифрової трансформації бізнесу на основі порівняльного аналізу публічно задокументованих кейсів. Під комунікаційним виміром цифрової трансформації розуміємо сукупність змін у процесах, каналах та практиках обміну інформацією між організацією та її стейкхолдерами, а також між внутрішніми підрозділами, що виникають унаслідок впровадження цифрових технологій. Ці зміни визначають здатність компанії до координації дій, прийняття рішень та забезпечення прозорості під час трансформацій. Проаналізовано три українські трансформації, які у публічних джерелах описані як успішні (НЕК «Укренерго», «Monobank», «Сільпо»), та три міжнародні приклади проблемних цифрових трансформацій (GE Digital, Tesco Fresh & Easy, TSB Bank). Виявлено повторювані комунікаційні патерни: в успішних кейсах спостерігається інтеграція каналів, швидкість реагування, прозорість інформування та міжфункціональна координація; у проблемних — неузгодженість комунікацій, запізнілі повідомлення та фрагментована взаємодія між підрозділами. На основі галузевого порівняння сформовано таблицю комунікаційних практик, які супроводжують успішні та проблемні трансформації. Дослідження має природні для такого типу робіт обмеження, пов’язані з браком задокументованих українських невдалих трансформацій, різницею масштабів компаній та неможливістю встановити причинно-наслідкові зв’язки на основі публічних даних. Отримані висновки варто розглядати як попередні гіпотези, що потребують подальшої верифікації.