Алгоритмізація публічної комунікації у платформному середовищі: виклики для демократичних процесів - Коноплицький, Сергій (Інтегровані комунікації, 2026)
Демократія як форма політичного устрою та комплекс соціальних інститутів є історично зумовленим результатом глибоких соціальних, світоглядних і ціннісних трансформацій. У цьому комплексі змін діє велика кількість акторів та інструментів, які формують елементи складних взаємозв’язків між різноманітними інституціями й надають демократії процесуального характеру. Публічна комунікація є одним з основних елементів демократичних процесів, оскільки втілює можливість вільної суспільної дискусії щодо різноманітних ідей, які можуть бути обговорені та піддані критиці. Технологічна революція останніх десятиріч створила принципово нове середовище для публічної дискусії завдяки цифровізації, платформізації та алгоритмізації. Алгоритми сьогодні визначають видимість, пріоритетність, доступність і циркуляцію інформації. За цих умов вони перестають бути суто технічними інструментами та набувають ролі соціокомунікаційних посередників, що впливають на формування суспільної уваги, рамки публічної дискусії та конфігурацію демократичної взаємодії. Сучасна платформізація та алгоритмізація публічної сфери змінюють не лише способи споживання інформації, а й умови прояву суспільної думки.