Дискредитаційні кліше в російському медіадискурсі: історична тяглість і сучасні практики - Колісник, Юрій (Інтегровані комунікації, 2026)
У науковій статті проаналізовано медійні засоби маніпулювання РФ як системний інструмент інформаційної агресії проти України. Значну увагу приділено дискредитаційним кліше — стійким лінгвоконструкціям, поширеним у російському медіадискурсі й спрямованим на дегуманізацію українства. Такі політичні шаблони є основним засобом шельмування, спрямованим на підтримку імперського дискурсу та впливу на громадську думку. Автор доводить, що мова ворожнечі виконує не лише номінативну, а й ідеологічну функцію — легітимізує насильство, виправдовує воєнні злочини, утверджує імперське світобачення. Метою дослідження є комплексний аналіз дискредитаційних кліше в російських медіа. Дослідження засвідчує спадковість ідеологічних наративів, адже кліше як засіб шельмування в російських медіа не є випадковим явищем. Мова ворожнечі має історичне коріння й продовжує засади радянської пропаганди, адаптовані до умов сучасного інформпростору. Пропонований аналіз є важливим для розуміння російсько-імперського медіадискурсу та його впливу на суспільну свідомість. Автор публікації наводить численні факти використання мови ворожнечі в СРСР та ілюструє, як вона трансформувалася в засіб формування свідомості в умовах РФ. Дослідження підтверджує потребу в дієвих засобах протидії російсько-імперському інформаційному впливу. Зокрема, розробки інформаційної стратегії України, котра б включала діяльність спеціалізованих аналітичних центрів, зростання медіаграмотності громадян й активізацію міжнародної співпраці у сфері інформаційної безпеки. Важливість дослідження полягає у зосередженні уваги на всебічному аналізі медійних наративів РФ та потребі зміцнення протидії інформаційній агресії. Отримані результати можуть бути використані в подальших дослідженнях російської інформаційної агресії та викритті ворожої пропаганди й дезінформації.