Цифрова дипломатія у сучасній зовнішньополітичній діяльності США - Гуцол, Ольга; Седляр, Юлія (Інтегровані комунікації, 2026)
У статті проаналізовано особливості формування й підходи реалізації цифрової дипломатії як інструменту сучасної зовнішньої політики США. Зовнішня політика США все більше спирається на можливості міжнародно-інформаційних технологій, а дипломатія виходить за межі традиційних переговорів і стає інтегративним елементом цифрового політичного простору. У роботі з’ясовуються теоретико-методологічні підходи, що сформувалися у рамках міжнародно-політичної науки щодо розуміння концепції цифрової дипломатії. Визначається, що цифрова дипломатія є продовженням традиційної дипломатичної діяльності, але із застосуванням нових технологічних підходів, вона включає різні форми комунікації, зокрема використання соціальних мереж, офіційних урядових вебсайтів, блогів, онлайн-конференцій, відеоплатформ та цифрових месенджерів. Завдяки інструментам цифрової дипломатії країни спроможні ефективно доносити свою позицію до міжнародної спільноти, вибудовувати комунікаційні стратегії з різними цільовими аудиторіями, здійснювати інформаційний вплив у режимі реального часу та протидіяти пропаганді та іншим деструктивним інформаційно-комунікаційним впливам. США зі свого боку, як глобальний лідер, використовують цифрову дипломатію як потужний інструмент реалізації своєї зовнішньої політики, механізм активного просування стратегічних національних інтересів у сучасному нестаціонарному, антагоністичному й взаємозалежному світовому порядку. У статті характеризовано етапи розвитку цифрової дипломатії у США від адміністрації Дж. Буша-молодшого й до твіттер-дипломатії Д. Трампа. Наголошується, що особливо активно цифрові технології почали впроваджуватися у зовнішньополітичну практику США під час адміністрації Б. Обами із втіленням концепції Public Diplomacy 2.0, що передбачала широке використання соціальних медіа у зовнішньополітичних комунікаціях. Окремо визначається сучасний інституційний механізм із впровадження цифрових технологій у зовнішньополітичному процесі США, розкриваються особливості цифрової дипломатії США в умовах російсько-української війни.